02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor.

Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini tanıttı. Nova oluşturulurken Anthropic’ten fayda sağlandığını bir ben mi düşünüyorum bilmiyorum ama Amazon durduk yere yatırım yapmayacağı kesin.

Google ve Microsoft’un ardından Meta da veri merkezlerinin işletilmesi için nükleer enerji kullanımını planlıyor. Bir üniversitenin yurt odasında başlayan ve bugün sosyal medya dediğimiz olgunun doğmasına neden olan bir şirketin bugün nükleer enerjiyi kontrol edebilir hale gelmesi beni şaşırtıyor.

DeepMind, “Genie 2” adını verdiği yeni bir büyük ölçekli temel dünya modelini tanıttı. Bu model, etkileşimli sanal ortamlar oluşturmak için eğitildi ve kullanıcıların metin, sentetik görüntüler, fotoğraflar ve hatta çizimler aracılığıyla çeşitli sanal dünyalar yaratmasına olanak tanıyor.

Malum yıl sonu yaklaştığı için yılın enleri listeleri bir bir düşmeye başladı. Bunlardan bu hafta denk geldiklerim ise şöyle:

  • Forbes 2024, en zengin Türkleri açıkladı. İlk üç isim şöyle: Murat Ülker (5.1 milyar dolar), İpek Kıraç (3.2 milyar dolar), Semahat Sevim Arsel (3.1 milyar dolar). Diğerlerini yazmayacağım, çünkü çenem yorulsun istemiyorum. Listelerden devam edelim.
  • Spotify listesinde ise yine Taylor Swift liste başı olmuş. Bense bir tane şarkısını bilmiyorum desem bu ayıp benim mi olacak. :)
  • IMDB tarafında ise 2024’ün en iyi film ve dizileri yayınlanmış. Filmler; 1. Deadpool & Wolverine 2. Dune: Part Two 3. Furiosa: A Mad Max Saga 4. Joker: Folie à Deux 5. Alien: Romulus 6. The Substance 7. Civil War 8. Beetlejuice Beetlejuice 9. Kingdom of the Planet of the Apes 10. Longlegs Diziler ise şöyle; 1. True Detective 2. The Boys 3. The Penguin 4. Fallout 5. House of the Dragon 6. Shōgun 7. Bridgerton 8. The Lord of the Rings: The Rings of Power 9. The Gentlemen 10. 3 Body Problem

Apple, Firefox tarayıcısı için resmi bir iCloud Parolaları eklentisi yayınlamış. Firefox kullanıcıları artık şifrelerini iCloud üzerinde sağlayabilecekler. Apple bazen şaşırtıyor.

Microsoft, Copilot Vision’ı ön izleme sürümü olarak tanıttı. Edge tarayıcısında gezinirken Copilot’un, kullanıcının izniyle, görüntülenen sayfanın içeriğini anlamasını ve kullanıcıyla etkileşim kurmasını sağlıyor. An itibariyle sadece ABD üzerinde çalışıyor.

BluTV değişik bir şeyler deniyor. İsmi 2025 baharında Max olarak değiştiriyormuş. Bu değişiklik ile birlikte BluTV orijinallerinin yanında daha fazla HBO dizisini de getiriyor ve tabii fazla içerik de. Anlamadığım nokta HBO kendisi girmeyecek miydi pazara? Yeni domaine şuradan erişebilirsiniz.

OpenAI bu hafta başlayan ve 12 gün sürecek etkinliğinde ChatGPT Pro’yu tanıttı. Aylık $200 olan bu abonelik, en gelişmiş model olan OpenAI o1’e sınırsız erişim, o1 pro modu ve Gelişmiş Ses özelliklerini içeriyor. Daha karmaşık sorunların çözümünde gelişmiş performans sunmayı hedefliyor. Ama 200 dolar nasıl bir rakamdır ya.

Google, arama sonuçlarını kişiselleştirmeyi kapatmayı kolaylaştırıyor. Kişiselleştirme nedir diye soranlar için açıklayalım: Arama sonuçlarınız, bu seçenek kapalı olmadığında sizin geçmiş aramalarınıza, tercihlerinize ve çevrimiçi davranışlarınıza göre özelleştirilmiş bir şekilde görüntülenir. Yeni eklenen "Kişiselleştirmesiz Dene" butonuna tıklayarak varsayılan, kişiselleştirilmemiş arama sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.

a black and white photo of the word grok
Photo by Mariia Shalabaieva / Unsplash

Elon Musk bu yatırım toplama işini nasıl yapıyor bilmiyorum ama doğru yaptığı kesin. Öyle ki, yapay zeka girişimi olan xAI (Grok’un geliştiricisi) için 6 milyar yatırım almış. Böylece değeri 50 milyar dolara ulaşmış gibi görünüyor. Aynı zamanda Grok’un bu hafta ücretsiz oldu. Bence Elon’ın Grok üzerinde uzun vadeli planları bulunuyor ve Grok zamanla daha çok gelişecek gibi duruyor. Musk’ın OpenAI’ın kar amacı gütmeyen bir şirket olarak kalması yönünde açtığı dava da tam olarak bu yüzden; kendisine gelecekte sağlam bir rakip istemiyor. En azından ben öyle düşünüyorum. 😄

React 19, yayınlanmış. Veri yönetimi kolaylaşıyor, sunucu bileşenleri performansı artırıyor, use() ve useOptimistic gibi yeni hook’lar ekleniyor. Dinamik meta veri yönetimi ve hata raporlamasında iyileştirmeler sunuyor. Benim en sevdiğim mevzu useOptimistic hook’u ve baş belası SEO için adım atılması oldu.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio