04 - 10 Kasım 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
Samsung, Güney Kore ekonomisine sağladığı katkıyla ön plana çıkarken, Tesla ve Bitcoin gibi devler ABD seçimlerinin rüzgarıyla değer kazandı. Yapay zeka, işten çıkarmalar ve yeni teknoloji yatırımlarıyla ilgili haberler gündemi meşgul ederken, Japonya’nın ahşap uydu denemesi ve Carnegie Mellon’un enerji devrimi yaratabilecek buluşu dikkat çekti. Amazon'un yapay zeka rekabetindeki hamleleri ve Microsoft’un Notepad için geliştirdiği yenilik ise haftanın öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Başlayalım.
Samsung gerçekten bir ülke kadar kazanıyor. Ve Bloomberg’e göre bu yıl Samsung, Güney Kore’nin büyümesini sırtlanacak gibi duruyor. Samsung’un bu gelir artışının sebebi ise yapay zeka pazarından kaynaklanan bellek çipi piyasasını hızlandırması gibi görünüyor.
Değerli firmalardan devam edelim. Tesla’nın değeri 1 milyar doları aşmış durumda. Trump’ın kazanmasıyla hisse değerlerinde ciddi bir artış söz konusu. Şimdi "Elon Musk neden Trump’ı destekliyor?" diyenlere bir cevap olmuştur sanırım. Elon Musk, Trump sayesinde Çinli araçları ABD pazarından uzaklaştırıp bu değeri fazlasıyla katlama peşinde.
Yine ABD seçimleri sonrasında Bitcoin 80.000$’ı görmüş durumda. Peki, ne oldu derseniz? Aslında bu yükselişin nedeni FED’in iyimser faiz tutumu ve Trump’ın seçim kampanyası dahilinde verdiği umutlar diyebiliriz. Ama zaten hiçbir şey olmasa bile Bitcoin önemli mevzuları kendisine bir pump şansı gibi görüp coşma kabiliyetine sahip bir para birimi. O yüzden aman dikkat derim. ABD Seçimleri'nde bu hafta teknoloji kullanımı üzerine bir yazı paylaştım.
Sonunda, vücut üzerine takılan elektronik aygıtların güç problemine bir çözüm bulunmuş gibi. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Power-over-Skin isimli bir çalışma ile vücut üzerine entegre edilen bir cihazın elektrik ihtiyacını deri üzerinden sağlamış. Vücudun kendisini kullanarak, pil gerektirmeyen ve vücuda dağıtılmış giyilebilir cihazlara güç iletme yöntemi için başlangıç denilebilir.
Bilişim dünyasındaki işten çıkarmalar tüm hızıyla devam ediyor. Birçok dünya devi geçen aylarda kıyım yaptı; bu sefer de Mozilla’da çalışanlarının üçte birini çıkardıklarına yönelik haberler gelmeye başladı. Diğerleri çalışan çıkarmaya devam ederken, Apple’ın çalışan sayısı 164 bine dayanmış durumda.
Hafta içi Yusuf İpek’in videosundan haberdar olduğum Zen Browser’ı deneme fırsatım oldu. Özelleştirme kesinlikle mükemmel diyebilirim. Aynı zamanda Zen Mod ismini verdikleri araçlar ile daha donanımlı hale geliyor. Mahremiyet konularına önem veriyorsanız ve özelleştirmeye takmış bir durumdaysanız değerlendirebilirsiniz. Devam eder miyim, bilmiyorum. :)
Amazon’un gözü, OpenAI rakibi Anthropic'te gibi görünüyor. Geçen sene 4 milyar dolar yatırım yapmışlardı. Ama şimdi bu yatırımı daha da artırmak istiyorlar, tabii Anthropic’in Amazon tarafından geliştirilen yapay zeka çiplerini kullanması şartıyla. Bence yavaş yavaş Anthropic, Amazon’un hanesine doğru yol almış durumda. Göreceğiz.
Japonya uzaya tahtadan yapılmış bir uydu fırlattı ve bu, Dünya’nın ilk ahşap uydusu olma özelliği taşıyor. Evet, yanlış okumadınız; uydu manolya ağacından yapılmış ve 900 gram ağırlığında. SpaceX görevlerinden birinde uzaya taşınıyor. LignoSat isimli uydu, yarışmacı veya vida olmadan ağaçların birbirine kenetlenmesi ile hazırlanmış.
OpenAI’da yine bir ayrılık haberi var. Buraya ayrılanları yazmaktan vazgeçtim; lakin ayrılıklar bitmiyor. Bu sefer de güvenlik ve araştırmanın başında olan Lilian Weng, 7 yıllık OpenAI birlikteliğini sona erdirmiş durumda. Konu OpenAI’dan açılmışken, OpenAI www.chat.com adresini satın almış. Artık chat.com adresine girdiğimizde bizi https://chatgpt.com adresine yönlendiriyor.
PlayStation Pro, bu hafta 50 bin TL gibi bir rakamla ön siparişe açıldı. Yine oyun dünyasından bir haber daha var. Ülkemizde geçenlerde yasaklanan Roblox’a, çocukları koruma adına birkaç kural geldi. Buna göre Aralık ayından sonra kısıtlanmış alanlara 13 yaşından küçüklerin girmesi engellenecek.
Microsoft’un Notepad uygulamasına Rewrite isimli bir yapay zeka desteği geliyor. Rewrite özelliği, metinleri yeniden düzenleyerek daha okunaklı hale getirmeye yarıyor. Neredeyse gelen her güncellemede olduğu gibi, yine ilk etapta İngilizce dil desteği ile gelecek.