06–12 Mayıs 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
06–12 Mayıs 2024 Haftası
Apple’ın bu hafta düzenlediği etkinlikte tanıttığı M4 işlemcisi, 10 çekirdekli CPU ve GPU’ya sahip olup, 38 trilyon işlem kapasitesine sahip olduğunu duyurdu. Yapay zeka teknolojilerine odaklanan bu yeni işlemci ilk olarak iPad cihazlarda kullanılacak. Etkinlikte ayrıca bu işlemciye sahip yeni iPad Pro ve iPad Air modelleri de tanıtıldı.
M4 çip olağanüstü hızlı bir Neural Engine’a sahip ve çipteki bir IP bloğu, yapay zeka işlerini hızlandırmaya ayrılıyor. Bu, Apple’ın şimdiye kadarki en güçlü Neural Engine teknolojisi. Saniyede 38 trilyon gibi akılalmaz bir işlem kapasitesine sahip ve A11 Bionic çipteki ilk Neural Engine teknolojisine kıyasla 60 kat daha hızlı.
Kim ne derse desin yapay zeka ile kodlama kolay bir hale dönüşüyor. Sıfırdan bir proje geliştirme an itibariyle gerçekleşmesede yazılan kodun daha iyi bir hal alması açısından Open AI bence gayet iyi iş çıkartıyor. İşte bu pazardaki ışık gören Amazon, Q Developer ismini verdiği yapay zeka projesini genel kullanıma açtı. Amazon Q Developer ile yazılımcılar hedeflenmiş ve kod yazma veya düzeltme önerileri veriyor.
Jack Dorsey, Twitter’ın CEO’su olduğu dönemde, BlueSky adlı yeni bir sosyal medya platformunun kurucu ortaklarından biri olmuştu. 2019'da kurulan BlueSky’nin şimdiye kadar ne kadar başarılı olduğu açık. Bu hafta Jack Dorsey’in BlueSky’den ayrıldığına dair haberler ortaya çıktı. Bunun ardından firma, ‘Bluesky projesini finanse etme ve başlatma konusundaki yardımları için Jack’e içtenlikle teşekkür ediyoruz. Bugün Bluesky, oluşturduğumuz ‘atproto’ adlı merkezi olmayan protokol üzerinde çalışan açık kaynaklı bir sosyal ağ olarak gelişiyor.’ şeklinde bir açıklama yaptı. Elbette herkes, arka planda ne olduğunu merak ediyor. Benim yorumum ise, BlueSky’nin istenen performansı sergileyemediği için Jack üzerinde yarattığı bıkmışlık etkisi.
Geçen hafta bahsettiğim dedikodu ‘OpenAI bir arama motoru çıkarmaya hazırlanıyor’ gün yüzüne çıkmış gibi görünüyor. Değişen kullanıcı alışkanlıkları ve yapay zekanın ensesiz hayatımıza sızması sonucunda etkili bir arama motorunun yokluğu gerçeği ortaya çıktı. İşte bu açığı gören OpenAI’ın 13 Mayıs’ta bir arama motoru duyurması bekleniyor. Tabi arama motoru yerine ChatGPT 5'de tanıtılabilir. Ama arama duyurusu yapılırsa Google için kötü haber niteliğinde olur. Çünkü Google arama motoru kısmında uzun zamandır dişli bir rakip ile karşılaşmamıştı. Eğer OpenAI daha önce yapılamamış bir arama motoru özellikleri ile karşımıza çıkar Google tarafında işler kötüye dönebilir.
OpenAI cephesinde başka bir dedikodu daha var: iOS 18 ile Apple’ın bir ortaklığı söz konusu olduğu. Buna pek ihtimal vermiyorum. Daha doğrusu, Apple’ın kendi yapay zeka modeli üzerinde çalıştığına inanıyorum; ancak bahsettiğim iki varsayım için OpenAI’ın elinde bulunan gücün farkındalığı beni haksız çıkarabilir.
Bildiğimiz üzere, Neuralink firmasının geliştirdiği çip çok kısa bir süre önce felçli bir insanın beynine yerleştirdi. Bu çip, beyin-makine arayüzleri kullanarak insanların bilgisayarları veya diğer elektronik cihazları sadece düşünce gücüyle kontrol etmelerine olanak sağlıyor. Çip, insan beynine elektrot iplikleri ile bağlanıyor. İlk başlarda bir sorun yoktu; ancak Wall Street Journal’ın haberine göre, bu iplikler bağlandıkları yerden ayrılmaya başlamış. Sanırım bunu veri akışındaki azalmadan fark etmişler.
Sevgili Güneş’in manyetik alanındaki değişikliklerle tetiklenen ve büyük miktarda ışık, radyasyon ve yüklü parçacıklar sayesinde ülkemizde de kuzey ışıklarını görmüş olduk. İnsan, bazen bu patlamaların seviyesinin ne kadar artabileceğini düşünmeden edemiyor. 1859 yılında ‘Carrington Olayı’ olarak adlandırılan ve tarihteki en güçlü güneş fırtınası gerçekleşmiş, telegraf sistemlerini etkilemiş. Şimdi böyle bir olayda etkilenebilecek iletişim ağlarını düşündükçe gözlerim yaşarıyor.
Rekabet kurulu bu hafta Meta üzerinde yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve toplamda kesilen ceza tutarı 1.2 milyar tl ye ulaştı. Rekabet kurulu esas olarak Meta’nın kullanıcı verilerinin birleştirilmesi (Facebook, Instagram, Whatsapp) sonucunda rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı düşünüyor. Bunun pazarlama anlamında nasıl bir üstünlük yarattığı bağını ben kuramadım diyeler şöyle buyursun; Meta’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi büyük platformları birleştirmesi, onlara devasa bir kullanıcı verisi erişimi sağlar. Bu veriler, kullanıcıların davranışlarını, tercihlerini ve sosyal etkileşimlerini kapsar. Meta bu verileri kullanarak, reklam hedeflemesini optimize edebilir, kullanıcı deneyimini kişiselleştirebilir ve kullanıcıların platformlar arasında geçiş yapmalarını teşvik edebilir. Bu durumda diğer rakiplerin ağızlarını açıp öylesine beklemesine neden olur. :)
Bu hafta izlediklerim arasında en hoşuma giden ‘A Man in Full’ oldu. Tom Wolfe’un aynı isimli romanından uyarlanan dizi, batmak üzere olan bir emlak zenginin son çırpınışları ile siyahi bir Amerikalı’nın bir anda kendini hapishanede bulma öyküsü üzerine kurgulanmış. Dizinin basit ama kendini içine çeken bir havası var. Olay örgüsü içine fazla aksiyon sokmadan bile kendini izleten dizileri seviyorum. İzleyenler, Succession’a benzetmişler. Ben şımarık bir zengin hayatı dışında bir bağ kuramadım.
Meğer Dünyanın büyük bir hava temizleyicisi varmış. Climework şirketi tarafından inşaa edilen Mammoth isimi verilen tesis İzlanda’da bu hafta faaliyete geçmiş. Mammoth’u havadaki karbonu toplayarak toprağın altına hapseden büyük bir hava temizleyecisi olarak düşünebilirsiniz. Tesis yılda 36,000 ton CO₂ yakalama kapasitesine sahip ve 2030'a kadar megaton, 2050'ye kadar ise gigaton ölçekli karbon çıkarma kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.
Gazetelerde dünya benzeri bir öte gezegen bulundu haberini her zaman görürsünüz. Ancak haber içeriğine bakınca büyük bir ‘AMA’ ifadesi ile karşılaşırsınız. Ziyaretçi çekmenin yasal bir yöntemi olarak kullanan sevgili haber sayfalarına bu hafta da benzer bir haber düştü. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yapılan yeni bir gözlemde, 41 ışık yılı uzaklıktaki sıcak kaya gezegeni D e’nin çevresinde bir atmosfer olabileceği belirlendi. Bu, şimdiye kadar herhangi bir kayalık gezegenin atmosferine dair elde edilen en iyi kanıt olarak değerlendiriliyor. AMA gezegen yıldızına çok yakın ve yüzeyi lavlarla kaplı.
Google ve Harvard Üniversitesi, insan beynini en detaylı şekilde görüntülemişler. Çalışmada Google’ın yapay zekası kullanılmış. Araştırma sonucunda ortaya çıkan ve insan beyninin gücünü ortaya koyan büyüleyici görseller elde edilmiş. Araştırma, beyin dokusunun küçük bir bölümünden neredeyse her hücreyi ve bağlantılarını 3D modelleme ile yeniden yapılandırmış. Çalışma, sinir hücreleri, sinapslar ve aksiyon potansiyelleri hakkında derinlemesine bilgiler sunuyor.
2014 yılında Whitney Wolfe Herd tarafından kurulan Bumble, Tinder’ın kurucularından biri olan Herd’in Tinder’dan ayrılmasının ardından ortaya çıktı. Tinder benzeri bir yapıya sahip olan Bumble, özellikle kadın kullanıcıların diğer benzer platformlardaki olumsuz deneyimlerine yanıt olarak geliştirildi. Bumble’da eşleşmelere kadınlar karar veriyor ve platform, kadınların ilk adımı atmasını teşvik eden bir yapıya sahip. Whitney Wolfe Herd bu hafta, gelecekte insanların yapay zeka flört danışmanlarına sahip olacağı ve ilk randevuları bu danışmanların ayarlayacağına dair ilginç bir röportaj verdi. Geliyor gelmekte olan.