09-15 Aralık Haftası Teknoloji Bülteni

09-15 Aralık Haftası Teknoloji Bülteni

Google, bu hafta sessiz sedasız geliştirdikleri ve Willow ismini verdikleri bir kuantum çipini tanıttı. Tabii tanıtılır tanıtılmaz teknoloji camiasında tartışmaların da ardı arkası kesilmedi. Tartışmaya neden olan mevzu ise Google’ın “Klasik bir bilgisayarın 10 septilyon yılda yapacağı bir hesaplamayı, Willow sayesinde yalnızca 5 dakikadan kısa bir sürede tamamlayabileceği” ifadesiydi. Google, bu çipi tıp, enerji, yapay zeka gibi alanlarda devrim yaratabilecek bir teknoloji olarak tanımlıyor.

Amerika teknoloji geliştirme peşindeyken Rusya ise var olan teknolojiyi kapatma derdide. Global interneti tamamen kapatıp koca ülkeyi bir kapalı bir ağa çevirmek istiyorlar. Bu hafta küresel internetten izole etme kapasitesini test etmişler. Bu süreçte internete erişim büyük ölçüde kısıtlanırken, çoğu VPN hizmeti bu engelleri aşmakta başarısız olmuş. Kısacası fişi çektikleri anda internet kullanıcıları hiçbir yere ulaşamayacak.

Geçen hafta bahsettiğim Tesla’nın Apple Watch uygulaması mağazaya düşmüş. Apple Watch sahipleri artık saatlerini dijital bir anahtar olarak kullanabiliyorlar.

Cloudflare - 2024'te dünya çapında internet trafiği eğilimleri

Cloudflare’ın 2024 raporuna göre, global internet trafiği geçen yıla kıyasla %17 artış göstermiş. "Bağlanmayalım da ne yapalım?" diyesi geliyor insanın. Google, en popüler internet hizmeti olmaya devam ederken, WhatsApp, en iyi Mesajlaşma platformu durumunu korumuş. Teknolojinin röntgenini çıkar açısından kıymetli bir rapor. Bence bir göz atılmalı.

Benim de yakın zamanda Twitter’ı bırakıp (X ismine bir türlü alışamadım) geçiş yaptığım Bluesky, GitHub sayfasında yayınlanan görsele göre ücretli bir abonelik modeli üzerinde çalışıyor. Görsele göre aylık 8 dolarlık bir rakam söz konusu. Son zamanlarda oldukça kullanıcı toplayan Bluesky, ayakta kalabilmesi için bu tarz modellere ve daha fazla yatırım toplamaya ihtiyacı olacak diye düşünüyorum ama Elon’ın oyuncağı haline gelen X varken çok da kullanıcı çağırmasına gerek yok gibi. Zaten gelecekler. 😄

WhatsApp tarafında güncellemeler devam ediyor. Yeni güncellemeler ile birlikte artık grup aramalarında katılımcı seçme, efektler ekleme, masaüstü uygulamasında kolay arama yapma ve yüksek çözünürlüklü görüntülü aramalar mümkün.

İnternetin yeni bir otomobil galericisi oldu. Amazon, Autos ismini verdiği yeni platformu ile online olarak sadece yeni araç satışları yapmaya başladı.

Rekabet Kurulu, Google’a 2.6 milyar TL ceza kesti. Cezanın temel gerekçesi, Google’ın rekabet kurallarına aykırı davranışları (sanırım YouTube reklamlarının satışından kaynaklı) olarak görünüyor. Oldukça yüksek bir miktar olsa da, Google gibi bir deve büyük bir etki yaratmayacağını düşünüyorum. Ancak bu tür cezalar, teknoloji devlerinin rekabet kurallarına daha fazla dikkat etmesi için bir nevi sopa gösterme değeri sağlıyor. Tekelleşme konusunda bir dava da daha önce alışık olmadığımız bir yerden, Çin tarafından geldi. Çin, son zamanların en iyi şirketi olma yolunda ilerleyen Nvidia hakkında tekelleşme davası açtı.

Microsoft, yapay zeka konusunda tüm ipleri OpenAI’a vermiş gibi görünse de aslında boş durmuyor. Bu hafta, yeni küçük dil modeli olan Phi-4’ü tanıttı. 14 milyar parametreye sahip bu model, özellikle matematik ve karmaşık akıl yürütme alanlarında iddialıymış. Göreceğiz.

Anthropic ise 3.5 Haiku modeli Claude modelini kullanıma sundu. Bu model, Anthropic’in en iyi modeli durumunda. Öne çıkan kullanım alanları ise kod yazma ve tamamlama, sohbet robotları, veri işleme ve içerik denetimi gibi uygulamalar.

Şubat ayından bu yana birçok insanın merakla beklediği ve tartışmalara neden olan video üretme aracı Sora, sonunda kullanıma açıldı. An itibariyle Plus & Pro üyeliklerine açık bir durumda. Plus üyeleri 5 saniye, Pro üyeleri ise 20 saniye uzunluğunda videolar üretebiliyor. OpenAI cephesinde bir yenilik ise ChatGPT’nin kameraya erişmesi oldu. Artık ChatGPT bizi hem görüyor hem de duyuyor. Kamera paylaşımının yanında model ile ekranınızı da paylaşabiliyorsunuz. Bu hafta bende ağzım açık kala deneme videolar oluşturdum.

Apple, modem üreterek Qualcomm’a olan bağımlılığı azaltma peşinde. Ve üretilecek ilk modemler iPhone SE 4 üzerinde kullanılacak gibi dedikodular var.

Apple, 2024 yılı App Store Ödülleri'ni kazanan 17 uygulama ve oyunu açıkladı. Uygulamalar şöyle: Yılın iPhone Uygulaması: Kino; Yılın iPad Uygulaması: Moises; Yılın Mac Uygulaması: Adobe Lightroom; Yılın Apple Vision Pro Uygulaması: What If…? An Immersive Story; Yılın Apple Watch Uygulaması: Lumy; Yılın Apple TV Uygulaması: F1 TV. Oyun kısmında pek ilgim olmadığı için incelemedim ama buradan bakabilirsiniz.

VR alanı insanlar tarafından benimsenmemiş gibi dursa da bu alanda yapılan geliştirmeler hız kesmiyor. Google, Samsung ve Qualcomm iş birliğiyle hazırladığı Android XR platformunu duyurdu. Bu yeni işletim sistemi, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve karma gerçeklik (XR) cihazlarını destekliyor. İlk cihaz, Samsung'un "Project Moohan" XR başlığı, 2025'te piyasaya sürülecek. Android XR, yapay zeka modeli Gemini ile entegre çalışarak daha doğal etkileşimler ve gelişmiş Google uygulama deneyimleri sunuyor. Google yapay zeka alanında boş durmuyor. Gemini geliştirilmeye devam ediyor. Google DeepMind, yeni nesil yapay zeka modeli Gemini 2.0'ı tanıttı. Bu model, metin, görüntü ve ses gibi çoklu veri türlerini işleyip üretebiliyor ve araçlarla entegre çalışarak karmaşık görevlerde destek sağlıyor. Şirket ayrıca modeli kendi ürünlerine de entegre edecek gibi görünüyor.

Bu hafta The Penguin dizisini bir solukta bitirdim. Bunca zamandır neden izlemediğimi düşünüyorum. Belki çok Batman meraklısı olmadığım içindir. Beni en çok şaşırtan ise Colin Farrell oldu. Oyunculuk böyle bir şey dedirten türden. En azından yapay zeka gelene kadar. Kitap tarafında ise önce dizisine bayıldığım, şimdi ise kitabını yarıladığım, insanlığın uzaylı bir medeniyetle ilk temasını konu alan 3 Cisim Problemi kitabı elimde. Önce diziyi izleyen biri olarak size tavsiyem, eğer diziyi izlemediyseniz diziden önce kitabı bitirmenizi öneririm. Aslında kitap Dünya Geçmişi isimli serinin ilk kitabı. Yazar Liu Cixin, bilim, politika, felsefe ve insan doğasını güzelce harmanlamış.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio
02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor. Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini

By Temha Angelio