11-17 Kasım 2024 Haftası Teknoloji Bülteni

11-17 Kasım 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
Photo by Brian Kostiuk / Unsplash

Japonya, çip endüstrisini şaha kaldırmak için 65 milyar dolarlık bir paket hazırlamış. Adamların ne kadar akıllı olduklarını buraya yazmama gerek yok. Japonya, internet alanında liderliği Amerika’ya kaptırsa da teknoloji alanında ilk sıralardan kendilerini geriye çekmemek için ellerinden geleni yapmaya devam ediyor.

pizzawarmer

Pizza Hut, PlayStation 5 için "pizzawarmer" isimli bir pizza ısıtma aparatı hazırlamış. Üstelik bu aparatı indirip 3D yazıcınızda basabiliyorsunuz. PlayStation içinden çıkan sıcak havayı kullanarak pizzalarınızı sıcak tutuyor. :) Böyle bir şeye kimin ihtiyacı olur, bilmem ama ihtiyacı duyuyorsanız şuradan erişebilirsiniz.

white and orange magnifying glass on brown wooden table
Photo by Jonas Elia / Unsplash

Yeni gelen güncellemeyle birlikte AirTag kullanıcıları konumlarını artık 3. kişilerle paylaşabilecekler. Bu özellikle kayıp eşya sorunu yaşanan havalimanı gibi yerlerde kayıp eşyanın bulunması için iyi olacak. Apple, Türk Hava Yolları’nın da içinde olduğu birçok havayolu şirketiyle sistemin geliştirilmesi için iş birliği içinde.

Telsiz kullanım ücreti adında bir vergi varmış ve 1986’dan bu yana GSM hattı kullanan biz vatandaşlardan her ay alınıyormuş. Muhtemelen GSM faturasında bahsedilen vergilerin içinde. İşte bu bilmediğim vergi 21,50₺’ye yükselmiş. Hayırlısı. :)

Google Dokümanlar

Google Dokümanlar, artık doküman içerisinde yapay zeka destekli görseller oluşturmamıza izin vermeye başlamış. Google, bu görseller için Gemini temelli Imagen 3 kullanıyor.

Amerikan Kongresi’nde 16 ay sonra yeniden UFO mevzuları konuşuldu. ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Sorumluluk Komitesi’nce düzenlenen oturumda UFO’lar hakkında iddialar işlendi. Benim için toplantıda en dikkat çekici nokta, eski Pentagon çalışanlarından biri olan Luis Elizondo’nun UFO’ları kabul etmesi oldu. Ve toplantının esas mesajı, hükümetin UFO’lar konusunda halka daha fazla bilgi vermesi gerektiği yönündeydi.

Koray Birand’ı seviyorum. Yayınladığı her videoyu keyifle izliyorum. Koray Birand kimdir derseniz, kendisi oldukça yetenekli bir fotoğraf sanatçısı ama benim takip etme sebebim, fotoğraftan ziyade teknoloji. Çünkü kendisi teknoloji konusunda kendisini sürekli eğiten bir abi. Koray Birand, bu hafta uzunca bir Mac satın alma rehberi şeklinde bir video yayınladı.

Belki daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama Ecosia ve Qwant isimli iki web sitesi var. Daha doğrusu ikisi de Avrupa merkezli arama motoru. Bu arama motorları, güçlerini birleştirme kararı almışlar. Bu birleşmenin ardında, teknoloji anlamında ABD’ye olan bağlılıktan duyulan rahatsızlık yatıyor. Umarım başarılı olurlar ama Google’ın tahtını sallamak oldukça zor.

Bu hafta NetGSM tarafından paylaşılan bir gönderiyle GSM kavgası başladı. Aslında bu kavga tek taraflı yaşandı diyebiliriz. Çünkü diğer taraf olan Turkcell’den, en azından benim bildiğim, bir açıklama gelmedi. Olayı hiç bilmeyenler için özetlemek gerekirse; NetGSM isimli bir firma var, bu firma aynı Turkcell veya Vodafone gibi hizmet veriyor. Ama baz istasyonu hizmetini Turkcell’den alıyormuş. İşte bu hizmet, NetGSM’in iddiasına göre engellenmiş.

Uzunca bir süre davalarla boğuşan ve yatırımcısının yüzünü bir türlü güldüremeyen XRP, sonunda 1$ barajını geçebilmiş. Bu yükselişin ardında, tabii ki geçen hafta bahsettiğim Bitcoin yükselişi ve Amerikan seçimleri var. Trump’ın kazanması etkili oldu. Yalnız Trump zamanında beklenen kripto adımları atılmazsa tüm kripto birimleri için hüsran büyük olacak gibi. Aman dikkat.

Mike Tyson ve Jake Paul

Bu hafta tüm dünya aynı anda yeniden bir boks maçı izledi. Evet, herkesin bahsettiği Mike Tyson ve Jake Paul maçından bahsediyorum. Ben olayın maç kısmından ziyade, DVD kiralayan bir şirketten milyon dolarlık bir boks organizasyonu düzenleyen Netflix tarafını merakla takip ettim. Netflix tarihinin en çok izlenen canlı yayını olmuş. Yayını 65 milyon kişi canlı olarak izlemiş. Netflix, artık canlı yayından kazanabileceğini ve popülaritesini oldukça artırabileceğini fark etmiş olmalı. Bundan sonra bu tarz canlı yayınlara abanacaklarını düşünüyorum.

person holding black android smartphone
Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 / Unsplash

Apple tarafından yayınlanan bir sözleşmeyi kabul eden kullanıcılar, Notlar uygulamasında bazı notlarını kaybetmişti. Konu ile ilgili sonunda Apple tarafından resmi bir açıklama geldi. Buna göre, siz de bu sorunu yaşamışsanız telefonunuzdaki iCloud uygulaması üzerinde yer alan notlar kısmını “Bu iPhone’u Eşzamanla” şeklinde seçerseniz notlarınız geri gelecek. En azından Apple öyle diyor.

KVKK, Twitch’e 2 milyon ceza kesmiş. Sebebi ise Twitch üzerinde yaşanan veri sızıntısı. Mevzuya bahis olan 125 GB’lık sızıntıdan dolayı Türkiye’de 35 bin Twitch kullanıcısı etkilenmiş.

Casio, CRW-001-1JR isminde retro görünüme sahip akıllı bir yüzük üretmiş. Casio’nun 50. yıldönümü nedeniyle hazırlanan yüzük, 127 dolarlık bir fiyattan satılacakmış.

Avrupa Birliği, ceza dağıtımına başladı ve duracak gibi durmuyor. Her hafta burada Avrupa Birliği tarafından bir teknoloji devine kesilen bir ceza haberine alıştım. :) Bu haftaki şanslı devimiz ise Meta. Birlik, Meta’ya 841 milyon dolarlık bir ceza kesmiş. Sebebi, Facebook üzerinde yer alan Marketplace’in rekabet kurallarına aykırı hareket etmesi. Meta cezaya muhtemelen itiraz eder ama itiraz sonuç vermez diye düşünüyorum.

Yine Avrupa tarafında önemli bir haber söz konusu. Google Blog üzerinde yayınlanan gönderiye göre, Google Avrupa sınırlarından siyasi reklam yayınlamayı engelleyecek gibi görünüyor. Bu yasak aynı zamanda YouTube’u da kapsıyor. Bu yasağın sebebi ise Ekim 2025’te Avrupa’da yürürlüğe girecek bir yasa. Görüldüğü üzere Avrupa, teknoloji firmalarına yargıyı dağıtıyor. :)

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio
02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor. Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini

By Temha Angelio