2024 Nobel Ödülleri

2024 Nobel Ödülleri
The Nobel Prize medal. Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin.

2024 Nobel Fizik ve Kimya Ödülleri sahiplerini buldu. Her iki alanda da yapay zekanın yükselişine katkıda bulunan bilim insanları ödüllendirildi. Fizik alanınında, John Hopfield ve Geoffrey Hinton "yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan temel keşifler ve icatlar için" ödülü paylaştılar.

Kimya ödülü bu sene üçe bölündü. Ödülün ilk yarısını “hesaplamalı protein tasarımı” alanındaki çalışmalarıyla David Baker, diğer yarısını ise “protein yapısı tahmini” ile ilgili çalışmalarıyla Demis Hassabis ve John Jumper kazandı.Yapay zeka bu başarının merkezinde yer alıyor; Demis Hassabis ve John Jumper, protein yapılarını tahmin eden AlphaFold2 isimli bir yapay zeka modeli geliştirdiler ve ödül bu model sayesinde onlara verildi. AlphaFold2 hakkında en basit özet ise şöyle: AlphaFold2, proteinlerin üç boyutlu yapısını yüksek doğrulukla tahmin ederek biyolojik araştırmalarda devrim yaratmış bir yapay zeka modelidir. Bu model, ilaç keşfi ve hastalıkların anlaşılması gibi alanlarda büyük potansiyele sahip olup, bilim insanlarına protein yapılarını doğru ve hızlı bir şekilde tahmin etme olanağı sunarak uzun süren laboratuvar süreçlerini büyük ölçüde kısaltmaktadır.

İlaç, kimya ve biyoloji gibi bilimsel alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka kodlayabilen bilişimcileri işe almaları tesadüf değil. Yapay zeka, bu alanlarda insan gücüyle yıllarca sürecek deney ve araştırmaları inanılmaz bir hız ve doğrulukla sonuçlandırabiliyor. Özellikle karmaşık bilimsel verilerin işlenmesi ve analiz edilmesi, yeni ilaç keşiflerinden biyoteknolojik yeniliklere kadar birçok alanda devrim yaratıyor. Bu nedenle yapay zeka, bilimsel çalışmalarda vazgeçilmez bir araç haline gelmiş durumda.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio