22–28 Temmuz 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
22–28 Temmuz 2024 Haftası
Apple hakkında yapılan dedikoduları seviyorum. Çünkü bazen dedikodu seviyesi arşa çıkıyor ve benim de ağzımın suyunu akıtıyor. Yine bir dedikoduya göre, iPhone’un ilk katlanabilir telefonu 2026 yılında görücüye çıkabilirmiş. Telefonun katlanabilmesi güzel, ama katlanan telefon kalas seviyesine gelip taşınması zor olunca bir anlamı kalmıyor. Açıkçası, piyasadaki hiçbir katlanabilir telefon henüz ilgimi çekebilmiş değil.
OpenAI, yapay zeka destekli yeni arama motoru SearchGPT’yi duyurdu. Henüz prototip aşamasında olan bu proje, bekleme listesi üzerinden kullanıcı kabul ediyor. SearchGPT, web’deki güncel bilgileri kullanarak sorulara hızlı ve doğrudan yanıtlar verecek şekilde tasarlanmış ve ilgili kaynaklara net bağlantılar sunmayı amaçlıyor. Bu yenilik, yıllardır arama motoru pazarında tekel konumunda olan Google için yatırımcıları açısından endişe verici olabilir.
İsrailli siber güvenlik şirketi Wiz, Google’dan tam 23 milyar dolarlık bir satın alma teklifi aldı; ancak bu inanılmaz rakamı ellerinin tersiyle geri çevirdiler. Wiz CEO’su Assaf Rappaport, şirketin daha önce planladığı gibi halka arza odaklanacağını ve yıllık 1 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediklerini söyledi.
Uzun süredir dalgalı bir halde olan Bitcoin, bu hafta sonu hatırı sayılır bir yükseliş yakaladı. Tabii sadece Bitcoin değil, aynı zamanda Ethereum ve Dogecoin gibi piyasa payı yüksek kripto paralar da bu yükselişten payını aldı. Ortada yükselişe neden olabilecek belirli bir sebep olmamasına rağmen, ABD faiz oranlarındaki düşüş bu yükselişi desteklemiş olabilir diye düşünüyorum. Tabii bu piyasaya hiçbir zaman güven olmadığını ve yazı tura oyunundan farksız olduğunu belirtmeden edemem. Yatırım tavsiyesi değildir. :)
Google Drive, yüklenen videolara altyazı ekleme özelliğini getirdi. Yüklediğiniz bir videoya otomatik olarak altyazı ekleme yeteneği kazandıran yeni özellik, videolara altyazı eklemeyi oldukça kolay bir hale getiriyor. An itibarıyla sadece İngilizce dil desteği bulunuyor ama ilerleyen zamanlarda birçok dil ilave edilecektir.
Amerika’da, Biden yönetimi tarafından hayata geçirilen ve yapay zeka üreticilerinin uyması gereken kuralları belirleyen bir protokol mevcut. Protokol, güvenli ve etik bir yapay zeka üretimini hedefliyor. Bu hafta, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, Apple bu protokolü imzaladı. Apple ile birlikte bu protokolü imzalayan şirket sayısı 15'e yükseldi.
Apple en nihayetinde Haritalar uygulamasına web desteği vermeye başladı. Beta aşamasında olan haritalara https://beta.maps.apple.com adresinden erişebilirsiniz. Tanıtım yazısında, Look Around gibi ek özelliklerin önümüzdeki aylarda sunulacağı belirtilmiş. Haritalar şu an İngilizce olarak, Mac ve iPad’de Safari ve Chrome ile, Windows PC’lerde ise Chrome ve Edge ile uyumlu durumda.
Ailemizin dahisi Elon Musk’ın Robotaksi’yi 8 Ağustos’ta tanıtması planlanıyordu, ancak yaptığı açıklamaya göre bu tarih Ekim ayına ertelenmiş gibi görünüyor. 10 Ekim’e sarkan tanıtım gününde “birkaç şey daha” tanıtacağını söylemiş fakat bunların ne olduğunu belirtmemiş. Şimdilerde Elon takipçilerinin en büyük merakı tanıtılacak bu şeylerin neler olduğu. Robotaksi nedir derseniz; tamamen otonom sürüş teknolojisiyle çalışan araçlar kullanarak yolcu taşımacılığı yapmayı amaçlayan ve sürücü gerektirmeyen bir taksi hizmetidir. Ayrıca, Elon Optimus’ları 2026 yılında satışa çıkaracağını açıklamış. Optimus’ların devrim niteliğinde olabileceği ve insan görünümlü robotları hayatımızın merkezine sokabileceğini düşünüyorum. Ancak bu benim varsayımım. Musk cephesinden devam edelim. Twitter, sahibi olduğu Grok’u geliştirmek için artık resmi olarak kullanıcı verilerini kullanmaya başladı. Eskiden de kullanıyor muydu? Orasını bilmem, ama resmi olarak artık kullanıldığı duyuruldu en azından. Ayarlar kısmında kapatabileceğiniz bu bilgi akışı sayesinde Grok, sizin verilerinizi kullanarak öğreniyor ve daha akıllı hale geliyor. Kullanıcı veri güvenliği açısından tartışma yaratabilecek bir durum ve bu değişiklik daha çok su kaldıracak gibi görünüyor.
Avrupa Uzay Ajansı’na göre, dünyanın yörüngesi uzay çöpleri yüzünden çok kötü bir durumda. Kafamızın üstünde dolanan uyduların yanında 35.000’den fazla uzay çöpünün de yer aldığını anlatan rapora göre, bunlar her geçen gün artıyor. Kısacası, rapor uzayda aktif uydulardan daha fazla uzay enkazı bulunduğunu ve bu durumun küresel ölçekte ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Sadece SpaceX’in gönderdiği uydu sayısını bile düşünürsek, rapora hak vermemek elde değil.
Enerji elde etmek için Güneş’i kullanmak yeni bir mevzu değil, ancak Alçak Dünya Yörüngesi’nde (Dünya yüzeyinden yaklaşık 160 km ile 2.000 km arasında değişen yüksekliklerde bulunan bölge) enerji üretip, üretilen enerjiyi başka yere aktarmak oldukça çığır açan bir girişimdir. İşte bu, Florida merkezli startup şirketi Star Catcher’ın gerçekleştirmeye aday olduğu bir girişim. Üstelik şirket, ürettiği enerjiyi uydulara aktarmayı planlıyor.
Reuters’a göre Meta tarafında ise işler oldukça sıkıntılı durumda. Avrupa Birliği antitröst yasası kapsamında 13.4 milyar dolar ceza verecek gibi duruyor. Henüz kesin bir sonuç çıkmış durumda değil ama muhtemelen Avrupa Birliği cezayı yapıştıracak gibi duruyor. Yine ana şirketimiz sevgili Meta, bu hafta yapay zeka modelini yükselterek Llama 3.1 B405’i duyurdu. Meta, bu modelle OpenAI’ın yalnız başına at koşturmayacağı konusunda kararlı gibi duruyor. Öyle ki model, 405 milyar parametreden oluşuyor. Ama yine de sadece yazıyı işleyebiliyor. Yapay zeka tarafında birçok model ve araç deniyorum ama kendi kişiselimde henüz OpenAI’ın eline su dökebilecek kıvamda bir yapı bulamadım. Llama’yı deneyimlemek için sizi şuraya alabiliriz; lakin henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor. https://llama.meta.com/
Bu hafta 2024 Olimpiyatları başladı. Benim haberim ise başladığı gün oldu. Eskiden bu tür organizasyonların hayatımda önemi daha fazlaydı. Sanırım yaş aldıkça algı alanı da değişiyor. Neyse, bu Olimpiyatların diğer yıllardan ayrılan yönü, açılış ateşinde fosil yakıtlar yerine elektrik kullanılması oldu.