23-29 Aralık Haftası Teknoloji Bülteni

23-29 Aralık Haftası Teknoloji Bülteni
Photo by Justin Ha / Unsplash

Elektrikli araç üretiminde son yıllarda fırtına gibi esen BYD, insansı robotlar üretmek için düğmeye basmış gibi görünüyor. Şirket, bu alandaki yenilikçi teknolojileri geliştirmek ve lider bir konuma gelmek amacıyla dünya çapında mühendis, tasarımcı ve yapay zeka uzmanlarını işe almak istiyor.

a black and white photo of the word grok
Photo by Mariia Shalabaieva / Unsplash

Elon Musk’ın Grok yapay zekasının iOS uygulaması yayınlandı. Başlangıç olarak Avustralya’da yayınlanan uygulamanın yakın zamanda tüm dünyaya yayılacağını düşünüyorum.

Bu yazdığım size garip gelebilir ama Google, yapay zeka modeli Gemini’yi geliştirmek için Anthropic’in Claude modellerini kullanıyor. Yani, bir yapay zekayı geliştirmek için başka bir yapay zekayı kullanan bir teknoloji firması. Fıkra bu kadar. :) Hem de üstelik bunlar rakip firmalar.

a cell phone displaying a price of $ 250
Photo by Brian J. Tromp / Unsplash

Bu hafta Resmî Gazete’de yayınlanan bir kararla, “suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler kapsamında” 15.000 TL’yi geçen kripto transferlerinde aracı kurumun doğrulama yapması zorunluluğu getiriliyor. Yani bu aracı kurumlar, işlemi yapan kişinin kimliğini belirlemek zorunda kalacak. Bu kimlik doğrulaması zaten yok muydu? Yoksa ben olayı mı karıştırıyorum?

Bildiğiniz üzere Amerika, TikTok’u yasaklamak üzereydi. Daha doğrusu üzereydi ama duruma Trump el atmış ve yasağın ertelenmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvurmuş. Çünkü yasak 19 Ocak 2025’te yürürlüğe giriyor; Trump ise 20 Ocak 2025 tarihinde koltuğa oturacak.

9 Temmuz’da uzaya gönderilen ilk millî haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, 42° Doğu boylamındaki yörüngesine başarıyla yerleşmiş.

white usb cable on white surface
Photo by Marcus Urbenz / Unsplash

Avrupa Birliği’nin 2024 yılında aldığı USB-C kararı bu hafta yürürlüğe girdi. Buna göre satılan teknolojik cihazların şarj kabloları USB-C olmak zorunda. Avrupa Birliği, bu kararla elektronik atıkları azaltmayı planlıyor. Buna istinaden Apple, Avrupa’da Lightning bağlantı noktasına sahip iPhone SE ve iPhone 14 serisi cihazlarının satışını durdurdu.

Twitter’ın kâbuslarına neden olan Bluesky’a “Trending Topic” özelliği geldi. Gerek var mıydı bilmiyorum. Zaten üyeler, Twitter’daki gündemden kaçmıyorlar mıydı? :) Bu arada ben de yakın zamanda Twitter’ı bırakıp Bluesky topraklarına göç edenlerdenim.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio