25 Kasım - 01 Aralık 2024 Haftası Teknoloji Bülteni

25 Kasım - 01 Aralık 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
Photo by Randall Bruder / Unsplash

Instagram, yeni güncellemede DM üzerinden canlı konum paylaşma özelliği sunmuş. Ayrıca, arkadaşlarınıza takma isim verebileceğiniz bir özellik ile 300’den fazla çıkartma eklenmiş.

YouTube, Shorts videoları için yapay zekâ destekli yeni bir arka plan aracı olan “Dream Screen” özelliğini duyurdu. Bu özellik, içerik üreticilerinin metin komutlarıyla yapay zekâ tarafından oluşturulan benzersiz görüntü veya video arka planları eklemelerine olanak tanıyor.

White Emperor (Source: X)

Çin’de gerçekleştirilen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda Çin’in 6. nesil yavaş uçağı “White Emperor” tanıtıldı. Tabii, üzerinde birçok yenilikle birlikte. Beni en çok etkileyen özelliği ise atmosfer dışında uçabilmesi oldu. İnsanoğlu, yavaş yavaş uzaya yelken açabilecek uçaklar üretmeye başladı.

Spotify, yakın zamanda geçmişte çaldığınız şarkıları gösteren ‘Son Çalınanlar’ adlı bir özellik ekledi. Bunun için neden bu kadar beklediklerini gerçekten bilmiyorum. Bu arada, yakın geçmiş dediğim, 90 gün. Bazen ufak özelliklerin eklenmesinin neden bu kadar zaman aldığını bu sektörde olsam da anlamıyorum.

Bluesky cephesinde işler iyi gitmeye devam ediyor. Birileri Bluesky için gerçek zamanlı kullanıcı sayısını gösteren sayaç hazırlamış. Ve ben bülteni yazarken kullanıcı sayısı xx milyona doğru yol alıyor gibi görünüyor. Bu arada, bu konu ile uzaktan da bağlantısı olsa da Bluesky, büyük üstad M. Serdar Kuzuloğlu’nun bu haftaki yazısında bahsettiği ve Trump’ın gelişiyle beklenen dalganın öncüsü olabilir.

a bunch of stickers that are on a wall
Photo by George Pagan III / Unsplash

Geçenlerde bültende bahsettiğim, Avustralya’da 16 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanmasını yasaklayan yasa tasarısı resmileşmiş. 01 Ocak 2025 itibariyle geçerli olacak. Sanırım bu yasa birçok ülkeye emsal olma değeri taşıyor. Bu hafta BTK tarafından yapılan açıklama ile ülkemizde de bu konuda bir çalışmanın yürütülmeye başlandığı duyuruldu. Bizde planlanan yaş ise 13 gibi duruyor.

Her teknoloji firmasının kendi yapay zeka modeli olacak mottosundan şaşmayan ünlü e-ticaret devi Alibaba, “QwQ-32B” isimli yapay zekasını duyurdu. Rakip tabii ki belli, OpenAI. Modeli henüz deneyimleme fırsatım olmadı ama Alibaba’nın iddiasına göre OpenAI’ın o1 modelinden daha iyi performansa sahip.

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft’a karşı antitröst soruşturması başlatmış. Sanırım Office uygulamaları mercek altında. Google ve Meta şirketlerini tabiri caizse sıkıştıran FTC şimdi gözünü Microsoft’a dikmiş durumda.

Anthropic - Claude

Yapay zeka aleminden devam edelim. Anthropic’e ait olan Claude AI modeline yeni gelen güncelleme ile model artık insanların yazım tarzını taklit edebiliyor.

OpenAI tarafında ise bir sızıntı söz konusu. Geçen aylarda tanıtılan Sora kısa bir süreliğine sızdırılmış. Sızıntının, test ekibine dahil olan bazı sanatçılar tarafından protesto amaçlı yapılmış gibi göründüğü söyleniyor. Ama henüz OpenAI tarafından bir açıklama yapılmış değil. Telif hakkı konusunda da OpenAI’a Kanada üzerinden bir dava haberi geldi bu hafta. Kanadalı haber kuruluşları, beklendiği üzere, OpenAI’a model eğitimlerinde kendi haber içeriklerini kullandığı iddiasıyla dava açmış. Bu davaları daha çok göreceğiz gibime geliyor.

Honda - Haru

Honda, çocuk hastaların yüzünü bir nebze güldürebilmek için "Haru" adını verdiği yapay zekâ destekli bir robot hazırlamış. 30 cm boyutundaki bu robot, üzerindeki kamera ve sensörler sayesinde çocuklarla iletişim kurmaya çalışıyor. Robot’un denendiği üniversite, Haru'nun kanser tedavisi gören çocuklara sosyal destek sağlama ve rehabilitasyon süreçlerine katkı sunma yeteneklerinden yararlanarak projeyi genişletmeyi planlıyor.

Bildiğiniz üzere Tesla tarafında da sürekli geliştirilen Optimus isimli bir robot var. Optimus’a ait yeni bir video geldi. Videoda, Optimus’un kendisine gönderilen tenis topunu havada yakaladığı görülüyor. Vallahi yavaş yavaş geliyorlar. 😊

Elon’un diğer firması Neuralink ise beyne takılan çip ile robotik kolu kontrol etmeyi planlıyor. Şirketin diğer yaptıklarını göz önüne alırsak, onlar için zor olmasa gerek.

Son olarak, Apple’ın güvenlik kamerası üretme planları olduğunu öğrendim. Sanırım piyasaya çıkması 2026 yılını bulacak ve tabii ki yapay zeka ile donatılmış bir halde olacak. Apple kitlesini düşünürsek, satmaması için hiçbir engel yok gibi.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio
02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor. Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini

By Temha Angelio