28 Ekim - 03 Kasım 2024 Haftası Teknoloji Bülteni

28 Ekim - 03 Kasım 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
Photo by Rock'n Roll Monkey / Unsplash

28 Ekim - 03 Kasım haftasında teknoloji dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri sizin için derledim. Elon Musk’ın yapay zekası Grok’un tıbbi görüntü analizine başlamasından Apple’ın yeni ürün tanıtımlarına, Bitcoin’deki hareketlilikten Çinli bilim insanlarının kuantum bilgisayar kullanarak yaptığı çalışmalara kadar birçok konu bu haftanın gündemindeydi.

Gelin, haftanın öne çıkan haberlerine birlikte göz atalım.


Elon Musk’ın yapay zekası Grok artık röntgen ve MRI'ları analiz etmeye başlamış. Elon, 29 Ekim tarihli gönderisinde tıbbi görüntüleri Grok’a göndermeleri için kullanıcıları davet etti.

2015 yılında duyurulan ve hâlâ Windows kullanıcılarının %65’inin aktif olarak kullandığı Windows 10’un ömrü doluyor. Microsoft’un yaptığı açıklamaya göre, 14 Ekim 2025 tarihinde güncelleme desteği sona erecek. Bu tarihe kadar güncellemeler gelmeye devam edecek. Sonra, güncelleme desteğini kesiyor diye bir de Apple şikâyet edilir.

2019 yılından bu yana SOCAR’a ait olan Millenicom, Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. Dördüncü Karma Girişim Sermayesi Yatırım Fonu tarafından satın alındı. Millenicom, 400 bin aboneye internet hizmeti sunuyormuş. İsmini bu satış vesilesiyle öğrenmiş oldum, hayırlı olsun.

a group of gold bitcoins sitting on top of each other
Photo by Daniel Dan / Unsplash

Bitcoin cephesi bu hafta pek hareketliydi. Bir ara 73.000$ seviyelerine kadar çıkan kripto para, ben bu yazıyı yazarken 69.000$ seviyelerine geri çekilmiş durumda. Tabii bu yükseliş, tüm piyasayı peşinden sürükledi ve küçük dijital para birimlerinin de yükselmesini sağladı. Bu haftaki sıçrayışın ardında ise Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz oranlarını düşürmesi gibi görünüyor. Ama bu piyasa belli olmaz, dikkatli olmak lazım.

Bu hafta Apple, yeni MacBook Pro modellerini ve M4 işlemcisini tanıttı. Bunun yanı sıra, daha önce bahsettiğim yeni Mac mini de etkinlikte yer aldı. Mac mini ile ilgili yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. M4 işlemci ve MacBook Pro’ya gelirsek, daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Google light signage
Photo by Arthur Osipyan / Unsplash

Rusya, YouTube yasağı nedeniyle Google’a 20 desilyon para cezası kesmiş. Evet, yanlış okumadınız: "desilyon". Tabii ki böyle bir para dünyada kimse de yok. Zaten Rusya da Google’a bu cezayı verirken ödeyemeyeceğini biliyor ama söz konusu Putin olunca kimse şaşırmıyor. :) Bu arada desilyon tam olarak ne kadar ediyor derseniz; desilyon, 1'in yanında 33 sıfır bulunan bir sayıdır. Matematiksel olarak 10³³ şeklinde ifade edilir. Bu, 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 sayısına eşittir.

Pixelmator

Bir zamanlar benim de bir süre kullanıp bıraktığım ama fanları ve kendisine ait birçok tasarım ödülü bulunan fotoğraf düzenleme uygulaması Pixelmator, Apple tarafından satın alındı. Apple, Pixelmator’u muhtemelen kendi sistemi içerisine dahil ederek görüntü düzenlemede fark yaratma peşinde. Pixelmator tarafında ise 17 yıllık bir serüvene destek veren tüm kullanıcılara teşekkür edilmiş. Litvanya’dan çıkıp 17 yıl boyunca usanmadan geliştirme yapıp sonrasında dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri tarafından satın alınmak, başarı değil de nedir. Helal olsun.

OpenAI, sessiz sedasız hayatımızın merkezine yerleşmekle kalmıyor, aynı zamanda Google olma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Kısa bir süre önce OpenAI, prototipini gösterdiği yeni Arama (Search) özelliğini devreye aldı. Bu özellik, benim için Google’dan vazgeçme noktasını işaret ediyor diyebilirim. Daha ayrıntılı bilgi için şu yazıma erişebilirsiniz.

a tall tower with a rocket on top of it
Photo by ANIRUDH / Unsplash

SpaceX, yaptığı onca başarılı iş yetmiyormuş gibi şimdi de yörüngede iki araç (Starship) arasında yakıt ikmali yapmak için planlar yapmaya başlamış. SpaceX, gerçekten uzay yolculuğuna ivme kazandıran yegâne şirket haline dönüşmüş durumda.

Google’ın Android telefonlarda kullandığı dosya paylaşım uygulaması QuickShare’ı Apple ürünlerini desteklemek için çalışmalar yaptığı söylentisi dolaşmaya başladı. Tabii Google, Apple’ın katı kurallarını nasıl geçebilecek, bu bir soru işareti.

Boston Dynamics bu hafta yeni bir video paylaştı. Videoda daha önce emekliye ayrılan Atlas’ın yeni hali görülüyor. Boston Dynamics, robotun önceden programlanmadığını ve tamamen otonom bir şekilde karar verip hareket ettiğini vurgulamış. Robotların yükselişinin başlangıç şirketi olarak gördüğüm Boston Dynamics, çıtayı yükseltmeye devam ediyor.

Çinli bilim insanları, bir kuantum bilgisayarı kullanarak askeri düzeydeki bir şifreleme sistemine başarılı bir saldırı gerçekleştirdiklerini açıklamışlar. Shanghai Üniversitesi'nden Wang Chao liderliğindeki ekip, Kanada'nın D-Wave Systems firmasının ürettiği kuantum bilgisayarla AES gibi ileri düzey şifreleme yöntemlerini hedef almış. “Kuantum Bilgisayarların Güvenlik Tehditleri” hakkında bu hafta bir yazı yazdım, şuradan erişebilirsiniz.

Instagram’ın başındaki kişi olan Adam Mosseri, yaptığı açıklamaya göre Instagram, az izlenen videoların çözünürlüklerini düşürüyormuş. Bunu kaynak tüketimini minimize etmek için yapıyorlar ama insanın aklına şu geliyor: “Bu sefer de videoların çözünürlükleri kötü diye izleme sayısı düşmüyor mu?”

Anthropic - Claude

Bu hafta Anthropic, Claude için masaüstü uygulamalarını yayınladı. Belki Anthropic’in uygulamasında durum farklı olabilir ama ChatGPT’yi gün içinde çılgınca kullanan biri olarak web uygulaması bana daha kullanışlı geliyor.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio