29 Nisan–05 Mayıs 2024 Haftası Teknoloji Bülteni
29 Nisan - 05 Mayıs 2024
İnternetin ilk zamanlarında, aklımızda tutmamız gereken tek şey email şifremizdi. Ancak günümüzde kullandığımız uygulamalar arttıkça, şifre sayısı da paralel olarak arttı. Bazıları bu şifre işini kolaylaştırmak için “12345” gibi basit şifreler kullanıyor. Bu yüzden Birleşik Krallık, akıllı cihazlarda (modem vb.) “12345” veya “admin” gibi kolayca tahmin edilebilen şifrelerin kullanılmasını yasakladı. Aslında birçok şifreyi saklamak için bir uygulama kullanmak en iyi yol olabilir, ama bunu kaç kişinin yaptığı meçhul.
Apple HomePod, bu hafta Türkiye’de satışa çıktı. “HomePad” nedir derseniz, Apple tarafından geliştirilen ve üretilen bir akıllı hoparlördür. Cihaz, kullanıcıların sesli komutlarla müzik çalmasına, ev otomasyonunu kontrol etmesine ve Siri aracılığıyla çeşitli görevleri yerine getirmesine olanak tanır. Fiyatlarına baktığımda, büyük modelin fiyatı 11.999 TL, küçük olanın ise 3.999 TL civarında.
Apple 7 mayısda bir etkinlik düzenliyor. Buna göre yeni İki yeni iPad Pro modeli, iki yeni iPad Air modeli, güncellenmiş bir Apple Pencil ve iPad için yeniden tasarlanan Magic Keyboard dahil olmak üzere birçok yeni ürünün tanıtılması bekleniyor.
Kripto para, kötü niyetli insanlar tarafından paranın transferi konusunda oldukça tercih edilen bir alan. Aslında bu, kriptonun en çok eleştirildiği noktalardan biri diyebiliriz. İşte bu durumun kurbanı olan Binance’in kurucusu Changpeng Zhao için kötü bir haftaydı. Kripto borsasında kara para aklamaya olanak sağladığı suçlamasını kabul ettikten sonra dört ay hapis cezasına çarptırıldı.
NASA’nın “Psyche” adlı uzay aracı, 225 milyon kilometre uzaklıktan Dünya’ya lazer mesaj gönderdi. Bu araç, çoğunlukla metal olan ve 16 Psyche adındaki asteroiti incelemek üzere tasarlanmıştır. Daha önce Dünya dışı cihazlarla genellikle radyo sinyalleri üzerinden iletişim kurulurken, bu yeni gelişme ile mesajın hızı ve kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. İnsanlığın uzay iletişimi alanında kısa sürede kaydettiği gelişmelere hayranlıkla bakmaktayım.
Hafta boyunca Arc Browser’ı denedim; hem bilgisayarıma hem de telefonuma indirip kurdum ve tüm hafta boyunca tarayıcı ihtiyaçlarımı bu platform üzerinden sürdürdüm.
Arc, The Browser Company tarafından geliştiriliyor ve oldukça sade, anlaşılır bir arayüze sahip; dolayısıyla neyi nerede bulacağınızı aramak zorunda kalmıyorsunuz. İnternet kullanımını gerçekten değiştiren Arc, alışık olduğumuz tarayıcılardan farklı bir deneyim sunuyor. “Browse for Me” özelliğine bayıldım; aradığınız bir içerikle ilgili web sayfalarını derleyip otomatik olarak size sunuyor. Yapay zeka kullanımını fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Her şeyi tek bir pencerede düzenleyebilmenize olanak tanıyan “Spaces” ve “Profiles” gibi araçlar da oldukça kullanışlı; aktivitelerinizi kolayca yönetmenize yardımcı oluyor. Arc, reklam engelleyici, sayfa özetleme, okuma modu gibi genel standart özelliklere sahipken, güvenlik ve gizlilik konusunda da oldukça iddialı, ancak bu ne kadar doğru bilinmez.
Browser pazarında bu hafta StatCounter’ın yayınladığı raporlara göre, Nisan 2024 itibarıyla Google Chrome %66.13'lük bir pazar payına sahip.
Ayrıca, bu hafta son 25 yılın en büyük antitröst (tekelcilik) davasının son konuşmaları yapıldı. Google’a karşı açılan ve tekelcilik yaptığı iddia edilen davanın son mahkeme belgelerine göre, Google’ın 2022 yılında Safari’de varsayılan arama motoru olarak kalmak için Apple’a 20 milyar dolar ödediği ortaya çıktı. Yıl sonunda mahkeme sonucunu göreceğiz.
Ayrıca bu hafta ortaya çıkan bir dedikoduya göre, OpenAI bir arama motoru çıkarmaya hazırlanıyor. Eğer bu gerçekse, OpenAI ve Google arasında büyük bir arama motoru savaşı başlayacak.
Nazım Salur bu hafta üzücü bir paylaşımda bulundu: “Bugün Getir için üzücü bir gün. İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD’den maalesef çekiliyoruz. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.” Getir’in hikayesini seviyorum ve bu ülkelerden çıkışını daha da çok seviyorum. Neden böyle bir karar alındığını tam olarak bilemiyorum ama ABD, Hollanda, İngiltere ve Almanya pazarlarından elde edilen gelirlerin toplam gelirlerin sadece %7'sini oluşturduğu, kararın alınmasındaki ana neden olarak görülüyor. Şirketin Türkiye pazarına odaklanacağı paylaşılmış. Aynı zamanda N11'in de elden çıkarılacağı konuşuluyor.
Getir için hayırlısı olsun.
Bu hafta, gerim gerim gerilmeme neden olan “Baby Reindeer” dizisini izledim.
Dizi boyunca kötü bir şey olacak duygusu hiç geçmiyor ve ardından gerilim de peş peşe geliyor. Diziyi tek kelimeyle özetlemem gerekirse, ‘asap bozucu’ diyebilirim. Başrol oyuncusu Richard Gadd’ın aynı adlı tek kişilik oyunundan uyarlanan dizi, bir insanın tacize nasıl maruz kaldığını ve buna nasıl tepki verdiğini derinlemesine ele alıyor ve oldukça ses getiriyor.
Yedi bölümün sonunda üzerimde bıraktığı izlenimleri özetlemem gerekirse; iPhone’umdan gönderilmiş gibi hissettiren, komik olmayan espriler, kötü bir şey beklentisi, kasvet, korku, yalnızlık ve en başta gelen çaresizlik oldu.
Kısa Kısa;
- xAI tarafından üretilen yapay zeka Grok X platformunda haber özetleri sunmaya başladı. Grok’un kolları X’i yavaş yavaş sarmaya başladı.
- “Oracle of Omaha” olarak bilinen ve Mart 2023 itibarıyla 104 milyar dolarlık net servete sahip Warren Buffett 100 milyon adet Apple hissesini elinden çıkarttı.
- 29 Nisan tarihinden itibaren Türkiye’den Threads’e erişim tamamen kapatıldı. Yasaklara bir yenisi eklendi, gözünüz aydın.
- Spotify şarkı sözlerine sadece premium kullanıcılar erişebilecek gibi görünüyor. Sonuçta taş yiyecek halleri yok. :)
- Tesla araçlarından ufak çaplı sesli komutlar kullanıyor ama bir sızıntıya göre daha gelişmiş bir yapay zeka asistanı üzerinden çalışıyor olabilir.