29 Temmuz–04 Ağustos 2024 Haftası Teknoloji Bülteni

29 Temmuz–04 Ağustos 2024 Haftası

29 Temmuz–04 Ağustos 2024 Haftası Teknoloji Bülteni

Google, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa ve Afrika’daki 15 yeni ülkede yapay zeka destekli yangın sınır takibini genişletti. Araç, yapay zeka ve uydu görüntüleri kullanarak haritalarda yangın alanlarının sınırlarını belirliyor. Ayrıca, kullanıcılara bildirimler de gönderen uygulama, son yıllarda artan orman yangınları sonucunda Google tarafından geliştirildi ve an itibariyle bu konuda fayda sağlayabilecek gibi görünüyor. Ayrıntılı bilgiye Google Blog üzerinden erişebilirsiniz.


Son zamanların popüler görsel üretme araçlarından biri haline dönüşen Canva, yapay zeka (AI) teknolojileri üzerine odaklanan ve kullanıcıların yapay zeka destekli araçlarla sanat, görsel ve video üretmesine olanak tanıyan yenilikçi bir teknoloji firması olan Leonardo.ai’yı satın aldı. Bu satın alım ile, hali hazırda var olan Canva içerisindeki Magic Studio isimli yapay zeka aracına entegre ederek uygulamayı geliştirme peşinde gibi görünüyor.

Hâlâ nasıl bu seviyeye geldiğine inanamadığım WhatsApp, yayınladığı blog gönderisi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde 100 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. WhatsApp, 2009 yılında Jan Koum ve Brian Acton tarafından kuruldu ve 2014 yılında Facebook tarafından 13 milyar dolara satın alınmıştı. Satanlar acaba şimdi pişman mı? Bu soru, her büyüyen girişim sonrası kafamda yer etmeye devam ediyor.


TikTok, mırıldanarak, şarkı söyleyerek veya ilgili sesi çalarak gerçek sesi bulmamızı sağlayacak yeni bir özellik üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. YouTube Music’in de benzer bir aracı mevcut, fakat Shazam’da sadece gerçek sesi dinletmeniz gerekiyor. TikTok, bu hamlesiyle her iki uygulamanın da kullanıcılarını kendine çekmeyi hedefliyor.

Photo by Glen Carrie on Unsplash

Meta’nın başı kullanıcı ihlalleri yüzünden dertten pek kurtulmuyor gibi duruyor. En azından çıkış ülkesi Amerika için bu tez geçerli durumda. Bu seferde ceza Teksas’dan geldi. Meta’nın yüz tanıma ihlali yüzünden ortaya çıkan ve 2 senedir devam eden dava 1.4 milyar dolarlık bir anlaşma ile sonlanmış görünüyor. Baş savcı yaptığı açıklamada, “Meta’nın yüz tanıma yazılımını kullanmasıyla gizlilik hakları ihlal edilen vatandaşlarımız için adaleti kararlılıkla aradıktan sonra, tek bir eyalet tarafından açılan bir davadan elde edilen en büyük uzlaşmaya ulaştığımızı duyurmaktan gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu. Meraklısı ilgili link üzerinden açıklamanın tamanına erişebilir.


Meta, yeni AI Studio’yu tanıttı. Kullanıcıların kendi özel yapay zeka asistanlarını oluşturmalarını sağlayan bu araç, sohbet botları ve sanal asistanlar gibi uygulamaların kolayca tasarlanmasını sağlıyor. İşletme açısından bakıldığında ise, işletmelerin müşteri hizmetlerinden pazarlama kampanyalarına kadar birçok alanda uygulama yaratım sürecini daha basit hale getiriyor.


Photo by Thomas Park on Unsplash

Amerika’da 2022 yılında ortaya atılan Çocukların Çevrimiçi Güvenliği Yasası (Kids Online Safety Act — KOSA) isminde bir yasa vardı. Yasa genel olarak çocukları internet üzerinden gelebilecek kötülüklere karşı korumayı amaçlasa da kamuoyunda “sansürleniyor muyuz” şeklinde tartışmalara da neden olmuştu. İşte bu yasa Amerikan Senatosu’ndan geçmiş ve çocuklara gösterilecek reklamlardan, platform algoritmalarına, gizlilikteni kişisel verilerin korunmasından, otomatik video oynatmaya kadar birçok konuda sınırlamalar getiriyor. Konu çocuklar olunca, benim için akan sular duruyor ve böyle yasaların ülkemizde de uygulanmasını diliyorum.


Dosya transfer sitesi WeTransfer, Bending Spoons tarafından satın alındı. Bending Spoons kim derseniz, benim de yeni öğrendiğim üzere Evernote’un çatı şirketiymiş. Bakalım, yeni şirket ile ne gibi değişiklikler yaşanacak. Resmi blog yazısına linkten erişebilirsiniz.

Nothing 2A Plus

Nothing tasarımsal açıdan sevdiğim bir marka. Tasarım anlayışları hem cihaz bazında hem de yazılım arayüzü bakımından pek leziz geliyor. Nothing 1 ile başlayan maceraları Nothing 2A Plus ile devam ediyor.

Genel özellikleri ise şöyle: 12 GB RAM + 8 GB RAM Booster, MediaTek Dimensity 7350 Pro 5G işlemci, 50 MP ana, ultra geniş ve ön kamera, 6.7 inç AMOLED ekran, 5000 mAh batarya, 50 W hızlı şarj ve Android 14 tabanlı Nothing OS 2.6. Ayrıca, telefon gelişmiş soğutma sistemi, 120 Hz adaptif yenileme hızı ve 1300 nit tepe parlaklığına sahip.


Telegram, oldum olası ısınamadığım uygulamalardan birisi. Kendileri bugünlerde farklı bir şeyler deniyor gibi duruyor. Uygulama içinde kullanılabilecek bir tarayıcı uygulamasının yanında, mini uygulama mağazası ve arkadaşlara yıldız hediye etme gibi çeşitli yeni özellikler kazanarak güncellenmiş.


YouTube Premium parası ödemeden reklam engelleyici kullananlarla resmen savaş halinde diyebilirim. Geçen yıllarda da farklı çarelere başvuran şirket, şimdi de siyah ekran çıkararak reklam engelleyicilerin önüne geçmeye çalışıyor. Buradan geliştirici ekibe sesleniyorum; sevgili YouTube, bu cimri arkadaşlar sen ne yapsan da bir yolunu bulur, yine reklamsız izlerler. O yüzden kendini yorma, o ekibi de farklı yerlere kanalize et. :)

Microsoft kısa zaman önce 13 milyar dolar yatırım yaptığı OpenAI’yı şimdi de yıllık performanslarını değerlendirdikleri 10-K raporunda rakip şirketler arasında gösterdi. Buna OpenAI’ın duyurduğu Search GPT sebep olmuş olabilir. OpenAI’ın yanı sıra Meta ve Amazon gibi büyük şirketler de rakipler listesinde yer aldı.

Google, Android telefonlara “Okul Zamanı” isimli bir özellik getiriyor. Buna göre ebeveynler, çocuklarının Android cihazlarını okul günlerine ve saatlerine göre sınırlayabilecekler. Google’ın ilgili blog yazısına linkten erişebilirsiniz.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram’a erişim engellendi. Daha önce de bazı popüler sitelere erişim kısıtlaması getirilmişti. Instagram’a gelen bu kısıtlamanın ne kadar süreceğini hep birlikte göreceğiz. Sanırım bu mevzu yüzünden kazanan Twitter oldu. Instagram’a giremeyen kitle soluğu Twitter’da aldı gibi görünüyor.

Yıllardır Mac’imde kullandığım Twitter uygulaması artık tarih oldu. X, Twitter’ın Mac uygulamasını App Store’dan kaldırdı. Kurulu uygulamaları da çalışmaz hale getiren X platformu, yerine başka bir uygulama koyar mı? Bence, genel kitlenin cep telefonlarından girdiğini düşünürsek, bu zor gibi duruyor.

www.dijitalmasallar.com

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio