Kuantum Bilgisayarların Güvenlik Tehditleri

Kuantum Bilgisayarların Güvenlik Tehditleri
Photo by Google DeepMind / Unsplash

Çinli bilim insanları, bir kuantum bilgisayarı kullanarak askeri düzeydeki bir şifreleme sistemine başarılı bir saldırı gerçekleştirdiklerini açıklamışlar. Shanghai Üniversitesi'nden Wang Chao liderliğindeki ekip, Kanada'nın D-Wave Systems firmasının ürettiği kuantum bilgisayarla AES gibi ileri düzey şifreleme yöntemlerini hedef almış. Durumun ne kadar vahim olduğunu ve kuantum bilgisayarların durumu nasıl vahim hale getirdiğini şöyle bir ele alalım. Durumu anlayabilmek için en basit düzeyde Kuantum, Kuantum Bilgisayar ve Şifreleme Algoritmaları üzerine kısa bilgilendirmeler yaptım:

Kuantum Nedir?
Kuantum kavramını 1900'lü yıllarda ilk ortaya atan kişi Max Planck'tır. Daha sonraları ünlü fizikçiler Niels Bohr ve Albert Einstein teorinin üzerine eklemeler yaparak bugünkü kuantum mekaniği dediğimiz kavramı ortaya çıkarmışlardır. Kısaca, kuantum, küçük parçaların (bu parçalar madde veya enerji olabilir) nasıl davrandığını inceler. Bu küçük parçalar bazen hem dalga gibi yayılıp hem de top gibi davranabilir ve ne yapacakları tam olarak kestirilemez.

Kuantum Bilgisayarlar Nedir?
Normal bilgisayarlar bilgiyi 0 ve 1’ler ile işlerken, kuantum bilgisayarlar aynı anda hem 0 hem de 1 olabilir. Bu özellik sayesinde işlemleri oldukça hızlı yaparlar.

Şifreleme Algoritmaları Nedir?
Şifreleme algoritmaları, bilgiyi güvenli hale getirmek için kullanılan matematiksel yöntemlerdir. Örnek vermek gerekirse, internet üzerinde çeşitli uygulamalara kayıt olurken belirli şifreler belirleriz ve bu şifreler çeşitli algoritmalar sayesinde yeniden şifrelenerek veritabanına kayıt edilir. Yani, sizin belirlediğiniz şifreler ilgili uygulamanın veritabanında şifreli olarak saklanır. En azından öyle olmalı :)

Genel anlamda kırılmayacak şifre yoktur. Sadece şifreyi kırmak için zamana ihtiyaç duyulur. Örneğin, AES (Advanced Encryption Standard), güçlü bir şifreleme yöntemidir ve 256 bit anahtar uzunluğuyla şifrelendiğinde, klasik bilgisayarlarla kırılması pratik olarak imkânsız kabul edilir. Şu anda, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının bile AES-256’yı kırması milyarlarca yıl alır. İşte yukarıda bahsettiğim ve işin vahim olan kısmı tam da burası. Normal bir bilgisayarla milyarlarca yıl süren bir kırma işlemi kuantum bilgisayarlar ile birkaç saniye alabilir.

Bu teknoloji iyice geliştiğinde, an itibarıyla güvendiğimiz şifreleme standartları "kral çıplak" haline dönüşebilir. Kuantum bilgisayarlar bize güvenlik adına doğru diye bildiklerimizi unutturabilir ve güvenliği sağlamak için farklı alternatifler geliştirmek zorunda bırakabilir.

Göreceğiz :)

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio
02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor. Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini

By Temha Angelio