Robotların Çağı

Robotların Çağı
Figure 2.0

Bilip bilmediğinizi bilmiyorum ama 18. yüzyılda James Watt tarafından geliştirilen buhar makinesi, beraberinde bir devrimi de getirdi: Endüstri Devrimi. Ancak, bu devrimi tetikleyen yalnızca buhar makinesi değildi. Artan nüfus ve ticaretle birlikte teknolojik yenilikler, doğal kaynaklar ve sermayenin birleşimi, üretimin hızlandırılmasını zorunlu kıldı ve bu çalışmalar başarılı bir şekilde sonuçlandı. Makineleştik. Böylece insan emeği geri plana düştü. Bu süreç aniden gerçekleşmedi; irili ufaklı buluşlar birbirini tamamladı. Önce buharlı makineler, ardından tekstil fabrikaları, demir ve çeliğin yükselişi, demiryolları, elektriğin gücü ve iletişimin ilerlemesi derken, süreç “altta kalanın canı çıksın” misali bir yarışa dönüştü ve kaybeden yine insan oldu. Ancak, insanoğlu buna hazırdı. Çalışan makinelerin sesi, ağır iş gücünün sona erdiğini gören gözleri parlatıyordu. Sanayileşme, beraberinde para ve gücü de getirdi. İşte o zaman makine, insandan daha değerli hale geldi.

Birkaç yıl önce de buna benzer bir başlangıca tanıklık ettik. Tıpkı buhar makinesinin makineleşmeyi tetiklediği gibi, yapay zeka da yeni bir çağın fitilini ateşledi: “Robotların Çağı”. Ancak bu süreç de hemen gerçekleşmedi. 1940’larda doğan ilk bilgisayarlar, mikroişlemcilerin icadı, her eve giren bilgisayarlar, internet çağı, mobil teknolojiler derken sonunda yapay zekanın gelişimine ulaştık. Bu süreç onlarca yıl sürdü ve yapay zekanın gelişmesini bekleyenler vardı: “çelikten yapılmış bedenler”.

person wearing gold mask and mask
Photo by Lyman Hansel Gerona / Unsplash

Leonardo da Vinci’nin 1495 yılında tasarladığı "mekanik şövalye", insan benzeri hareketlere sahip bir robot tasarımıydı. Oturabiliyor, kollarını hareket ettirebiliyor ve başını döndürebiliyordu. 2000’li yıllara geldiğimizde Honda’nın Asimo’su, da Vinci’nin mekanik şövalyesinin gelişmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıktı.

Günümüzde pek çok firma, irili ufaklı robotlar üretiyor. Bir zamanlar garajlarında bilgisayar üreten insanlar, şimdi o garajlarda robot üretir hale geldiler. Bu girişimlerden biri de dikkatimi çeken Figure AI.

Kurulduğu günden bu yana tahminen 100 milyondan fazla araç üreten BMW, bugünlerde insanoğlunu tamamen dışarıda bırakan sıra dışı bir planın ışığında ilerliyor. Geçtiğimiz aylarda BMW ve yapay zeka firması Figure AI, tamamen insansı robotların çalıştığı bir fabrika hayaliyle iş birliğine başladılar. Ürettikleri robotlar, montaj hatlarında insan işçilerin yerini aldı. Sanayi devriminde işlerini kaybeden insanlık gibi, bugün de milyarlarca insan gelişen süreçle birlikte işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Figure 2.0 isimli robot, BMW fabrikasında tıpkı bir insan gibi tüm gün mesai yapıyor ve öğreniyor. Yeni robotların, eskilerine göre başarı ve hız oranlarının arttığı gözlemleniyor. Eğer bir gün “Robotlar Nasıl Yükseldi?” isimli bir belgesel robotlar tarafından hazırlanırsa, bu fabrika işçisi robotlar belgeselin baş kahramanları olacak.

Da Vinci’nin şövalyesi ve Honda’nın Asimo’sunda bir şey eksikti: zeka. Uzun zamandır hayatımızda olan robotlar, nihayet zekalarına kavuştular. Belki de başlatacakları devrim için hazırlar. Kim bilir, BMW’nin fabrikasında bu devrim çoktan başlamış olabilir. Buyrun aşağıdaki video da kendi gözleriniz ile görün. Bu video hali hazırda bir deney veya bir tanıtım videosu değil. Bu video bir fabrikada günlük mesailerini tamamlamaya çalışan robotların videosu.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio
02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

02 - 08 Aralık Haftası 2024 Teknoloji Bülteni

Tesla sahipleri için güzel bir haber, artık Tesla’nızı Apple Watch ile çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bazı araç içi özellikler de saat üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulamanın yakın zamanda mağazada yayınlanması bekleniyor. Yapay zeka savaşları başladı ve Amazon, Anthropic’e yaptığı yatırımın karşılığını alıyor gibi görünüyor. Nitekim, ‘Nova’ adını verdikleri yapay zeka modelini

By Temha Angelio