Unicode 16.0

Unicode 16.0
Photo by Domingo Alvarez E / Unsplash

Unicode'un yeni versiyonu yayınlanmış, ben haberi kaçırsam da. Eylül ayında yayınlanan bu yeni versiyon 16.0, toplam karakter sayısını 154.998'e çıkaran 5.185 yeni karakter eklemiş. Biz genelde sadece yeni gelen emojileri merakla bekliyoruz ama aslında kullandığımız tüm karakter yapıları bu versiyonlarla belirleniyor. 16. versiyonda 7 adet yeni emoji de geliyor, tabii bu da işin eğlenceli kısmı.

Peki, bu Unicode nedir derseniz; aralarında teknoloji devleri (Apple, Google, Microsoft, IBM), yazılım geliştiricileri, akademisyenler ve devlet kurumlarının bulunduğu, Unicode Konsorsiyumu isimli bir oluşum tarafından yönetiliyor. Ama bu konsorsiyum sadece emojilerin eklenmesi veya güncellenmesiyle ilgili kararlar almıyor. Aynı zamanda, dünyadaki tüm yazı sistemlerinin dijital temsili için bir standart geliştirmek gibi çok önemli bir görevi var. Bunun yanında, az kullanılan veya kaybolma riski altındaki dillerin dijital ortama taşınması ve korunması gibi misyonları da var. Bu durum, birçok dilin ve yazı sisteminin gelecekte de var olabilmesi ve dijital dünyada temsil edilebilmesi açısından kritik bir önem taşıyor. Dijitalleşme hızla ilerlerken, bu tür çalışmalar sayesinde dünya üzerindeki kültürel çeşitlilik de korunmuş oluyor.

Unicode'un sağladığı standartlar, cihazlarımız ve platformlarımız arasında uyum sağlanmasını mümkün kılıyor. Farklı dillerde yazılan metinlerin sorunsuz bir şekilde görüntülenebilmesi ve bu metinlerin herkes tarafından erişilebilir olması, Unicode'un temel amaçlarından biri. Bu, dünya genelinde iletişim kurarken dillerin, sembollerin ve karakterlerin tutarlı bir şekilde işlenmesi anlamına geliyor. Örneğin, Japonca, Arapça veya Hintçe yazı karakterlerinin bir Amerikan bilgisayarında doğru görüntülenebilmesi, Unicode'un evrensel standartları sayesinde mümkün oluyor. Bu sayede, insanlar kendi dillerinde yazarken veya başka dillerdeki metinleri okurken herhangi bir sorun yaşamıyor.

Unicode, aynı zamanda yazılım geliştiricileri için de büyük kolaylık sağlıyor. Farklı karakter setlerini ve dilleri destekleyen uygulamalar geliştirmek, Unicode'un sağladığı ortak standartlar sayesinde çok daha kolay ve verimli hale geliyor. Bu sayede, yazılım geliştiricileri uygulamalarını dünya çapında kullanıcıların hizmetine sunarken diller ve karakterlerle ilgili uyum sorunları yaşamadan ilerleyebiliyorlar. Ayrıca, Unicode'un belirlediği standartlar sayesinde, yeni dillerin ve karakter setlerinin dijital dünyaya entegrasyonu daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.

Aslında arka planda bizim umursamadığımız birçok detay için nasıl oluşumlar var, değil mi? Unicode sayesinde, tüm diller ve karakterler dijital dünyada bir araya geliyor ve bu, bizim her gün kullandığımız iletişimi mümkün kılıyor. Farklı kültürlerin ve dillerin dijital dünyada temsil edilmesi, hem kültürel mirasın korunması hem de insanlar arasında evrensel bir iletişim dilinin oluşması açısından büyük önem taşıyor. Unicode olmasa, dijital dünyada bu kadar zengin bir dil ve karakter çeşitliliğiyle iletişim kurmak mümkün olmazdı.

Read more

Simülasyonun Olasılığı

Simülasyonun Olasılığı

Öncelikle, simülasyon teorisinin ne olduğuna bir bakalım. Simülasyon teorisi, yaşadığımız evrenin, içinde bulunan dünyamızın ve onun içinde yer alan sevdiklerimiz, yaşamımız, anılarımız, düşüncelerimiz, gördüklerimiz; kısacası görsel ya da sezgisel her şeyin, diğer bir deyişle "gerçek" diye nitelendirdiğimiz her unsurun, gelişmiş bir medeniyet tarafından yaratılmış bir simülasyon olabileceğini öne

By Temha Angelio
Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Kölelikten Özgürlüğe, Çalışma Saatlerinin Tarihçesi

Sanayi devrimi öncesi doğsaydık, muhtemelen haftanın 7 günü çalışacaktık ve sadece dini bayramlarda tatil yapabilecektik. Gerçek bir köle yaşamı değil mi? 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarında da durum çok farklı değildi; sadece kölelik, toprak ırgatlığından dumanlı fabrika binalarına taşındı. Günde 16 saate varan, kadınlı ve çocuklu

By Temha Angelio